S pomočjo življenja v tleh lahko rastline vzpostavijo zdravo in naravno odpornost proti boleznim in napadom.
Razlikujemo lahko bakterije v slabe bakterije in dobre bakterije, ki jih imenujemo rizobakterije.
Rizobakterije lahko ponovno razdelimo v 3 skupine.
1. Dušik veže bakterije.
2. Bakterije, ki sproščajo fosfate.
3. Bakterije, ki proizvajajo hormone.
Bakterije, ki proizvajajo hormoneRoots oddajajo sladkorje, sladkorji pa pritegnejo bakterije. Pomembno je, da rizobakterije prevladajo nad slabimi bakterijami, da preprečijo bolezni in dajo rastlini na voljo hrano. Najenostavnejši način je, da bakterije vsak teden preprosto date v uporabo. Druga prednost, ki jo imajo rizobakterije okoli korenine, je ta, da lahko na mestu popravi napačen pH do pravilnega pH.
Korenček lahko napolni največ 10% lonca, več preprosto ni mogoče. Vendar lahko bistveno povečamo sposobnost teh korenčkov s korenčkovimi glivami (ti glivicami demikorize ali trihoderme).
Trichoderma
Ker glivične niti ali hife rastejo več metrov od korenin in so mikroskopsko tanke, pridejo na mesta, kjer korenine nikoli ne morejo priti. Zaradi tega je koreninski sistem rastlin do sto krat večji kot pri rastlinah, ki morajo storiti brez teh glivičnih niti, vse v zameno za malo sladkorja. Glivične niti odvajajo tudi del tega sladkorja, ki ga sami ne uporabljajo okoli niti, kar posledično pritegne prisotne rizobakterije. Ker so okoli glivičnih niti prisotne rizobakterije, kar posledično spodbuja prehranski vnos, tla dobijo tudi pravilen pH.
Vendar bakterijskega pripravka ni mogoče dolgo hraniti v tekoči obliki, ker bakterije potrebujejo sladkor, da preživijo. Brez sladkorja živijo bakterije le 3 dni. S sladkorji bi se tekoči pripravek v kratkem času razširil (bakterije se ločijo) in steklenica lahko celo eksplodira. Ko sladkorja zmanjka, bakterije umrejo. Zato se v vrtovih in kmetijstvu redko srečuje tekoča bakterija ali encimski izdelek (ali je ponarejena).